Jdi na obsah Jdi na menu
 


Krajta mřížkovaná

3. 4. 2011

 Krajta mřížkovaná

(Python reticulatus)

Třída: 

Plazi (Reptilia)

Řád: 

Šupinatí (Squamata)

Čeleď: 

Hroznýšovití (Boidae)

Druh: 

Krajta mřížkovaná (Python reticulatus)

Výskyt: 

Jihovýchodní Asie, Indonésie a Filipíny

Velikost: 

5-6m, rekord činí 9,7m

Rozmnožování: 

Až 50 vajec, inkubace 54-105 dnů

Potrava: 

Savci, ptáci


Legendární krajta mřížkovaná je nejenom největší krajtou vůbec, ale zřejmě i nejdelším hadem světa. O její velikosti se dodnes vedou spory - svědkové uvádějí, že vlastnoručně změřili až 12 metrového hada, odborníci to však zpochybňují. Zatím nejdelší skutečně doložené měření nepřesahovalo 10 metrů. Anakonda velká, která dorůstá do menší délky ("jenom" 8 - 9 metrů), je celkově mohutnější a předčí tak krajtu mřížkovanou svojí hmotností. Tím se krajta mřížkovaná stává sice nejdelším, ale paradoxně až druhým nejtěžším hadem světa. Uvedené hodnoty jsou samozřejmě maximální možné, - skutečný běžný, průměrný vzrůst je zhruba poloviční.

Krajta mřížkovaná obývá jihovýchodní Asii, Indonésii a Filipíny. Je to typický obyvatel stále zeleného lesa, a dobře šplhá po stromech. Zdržuje se poblíž vod, nebo přímo na březích. Velice ráda se koupe, vydrží ve vodě celé hodiny. Proto často loví v rýžových polích. Její kořistí jsou převážně drobní savci, ptáci, nebo plazi, poblíž lidských obydlí si nezřídka upytlačí slepici, či menší selátko. Mohutní jedinci si dokonce troufnou na živočichy typu divokých prasat, telat buvolů, antilop, jelenů a dokonce i na lidi.

Krajta mřížkovaná je stejně jako ostatní krajty vzornou matkou. Páří se v říjnu - listopadu. Po 3 - 4 měsících gravidity snáší až k 50 vajec. Svoji snůšku obtáčí, zahřívá a chrání svým mohutným, svalnatým tělem. Inkubační doba je tak jako u většiny plazů závislá na teplotě a pohybuje se mezi 54 - 105 dny.

Python reticulatus se stává obětí poptávky po své krásně vzorované kůži. Ve své domovině je nemilosrdně pronásledována a lovena. Pro místní obyvatele představuje tento had navíc vítané zpestření jídelníčku a jeho některé vnitřní orgány využívá tradiční medicína. Jenom v roce 1985 prošlo mezinárodním obchodem téměř 680 000 exemplářů krajty mřížkované. Nyní je tento had, spolu s mnoha dalšími hroznýšovitými hady zanesen do přílohy II CITES.

Chov této krajty v bytových podmínkách je nevhodný, snad ještě omluvitelný při chovu mladých jedinců. Přerostlých a nezvladatelných hadů se pak jen těžko zbavujeme. Drobný chovatel si takového plaza nevezme a ani každá zoologická zahrada či instituce není k chovu obrovských hadů vybavena. Krajty mřížkované jsou velmi silní, rychlí a často velice útoční hadi. Proto je při manipulaci s většími jedinci, nutná spolupráce alespoň dvou, nebo raději více osob.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

Poslední fotografie



Archiv

Kalendář
<< červenec / 2022 >>


Statistiky

Online: 1
Celkem: 76720
Měsíc: 305
Den: 1